Vi skriver maj 2013 og vi er på vores første tur til Mosel og lad det slå fast, det bliver ikke den sidste. Her skal vi besøge Familien Rauen, der har en fantastisk familie vingård som drives af Harald og Maria Rauen og deres søn Matthias. De ejer 10,5 hektar vinmarker i og omkring den smukke by Thornich og har en samlet produktion af 130.000 flasker. De ejer nogle af de allerbedste vinmarker især på den berømte bjerg side Thornich Ritsch med sine 30-40% skråninger og op til 150 år gamle vinstokke! Vinmarkerne er virkelig fantastisk og hvis man først har været her, så forstår man meget bedre hvorfor vinen koster hvad den nu koster.

Siden 1990 har Harald og Maria Rauen drevet denne vingård under navnet "Family Vineyard Rauen". På grund af stigende efterspørgsel, er faciliteterne i Detzem hurtigt blevet for lille, så de flyttede i 1997 til den nærliggende by Thörnich hvor de har udvidet betragteligt deres kapacitet.

Efter en fantastisk modtagelse blev vi ført over til vores annex de næste dage, Haralds gamle barndomshjem som i dag bliver brugt til udlejning og hvor blandt anden rigtig mange dansker kommer forbi hver år, så hvis du besøger området så kig forbi, for du vil føle dig hjemme i deres smukke værelser / lejligheder, der ligger i landsbyen Detzem.
For en del år siden var det op til 50 winerier i Detzem og i dag kan de tælles på to hænder, samt når man kigger sig rundt på divs bjerge kan man se at der er mange steder hvor der ikke dyrkes vin mere, men tiderne er begyndt at vende og vi kunne se flere steder hvor der var ny plante stokke og vi så også Mattihas nye arealer, ingen tvivl om at han er i gang med at købe op og starte op som rigtig vinbonde.

Derefter blev vi ført rundt i det utrolige landskab for at se deres mange marker som strækker sig fra Detzem til det utrolig populær Thornich Ritsch. Det bjerg levere op til det gamle motto, hvor en plov kan gå kan en vinstok ej stå. HER KAN DU IKKE KØRE MED EN PLOV. Der er så stejlt at du har svært ved at gå langs vinstokkene og du går på de rene klipper fyldt med masser at skifer. Og som Harald fortæller så er de vine der dykkes her, ja de er fyldt med mineraler der har sivet igennem jorden igennem mange hundrede år.

Efter fik vi en rundvisning i deres kældre der har plads til større produktion end de har i dag, så vi vil helt sikkert se at Familien Rauen incl Mattias vil købe mere jord i de kommende år.
Så kom vi til smagningen og det er altid med spænding man ser frem til denne, for gemmer der sig et eller andet som vi ikke havde set før og ja der kom to flasker på bordet hvor de kun blev lavet i meget små produktioner… de kan nu købes hos Vin & Druen.

Det er med stor passion at Harald fortæller om sit værk og der bliver ikke gået på kompromis med kvaliteten for at producer lidt flere flasker, han ønsker at give vinen hans egen karakter, den skal ikke ligne de andre vine fra Mosel, heller lidt mindre fedme, og flaskerne kommer ikke på marked før han mener at, nu er frugten tilbage i flasken og kunden kan nyde hans værk.
Vi fik også historien om Eiswein, der kun bliver lavet, for det gør man i Mosel, men for Familien Rauen er der ingen penge i det… Når druerne skal høste, skal temperaturen nede på -10 grader, så er der kun 10% væske tilbage i druen, så der skal mange klasser til en flaske. 2008 er sidste gang det lykkes at lave Eiswein, så de sidste 3 års høst er gået tabt fordi at kulden kom så sent

Hvis du ikke har været ved Mosel før, så er det absolut et besøg hver, her har du næsten aldrig sne og temperaturen er altid højre her og om sommeren kan du komme langt over de 40 grader om dagen og ja så er der masser af fantastisk vin. Jeg kan varmt anbefalede at tage forbi Maria og Harald, jeg booker gerne dit næste besøg, så tage bare fat i mig eller bestil din næste ferie i dag….